Dome-To-Dome Debate X DIY and Tactical Urbanism

10 november

Dela i sociala medier

Ett samarrangemang med Dome of Visions i Århus.

Debatten hålls på engelska!

För andra gången knyter vi samman Dome of Visions i Danmark med vår Dome of Visions i Stockholm. Den danska kupolen ligger numera i Århus och via en internetlänk kommer vi att genomföra en paneldebatt i två länder simultant. Allt avslutas med ett konstnärligt experiment!

Det kommer att finnas en panel på plats i Stockholm såväl som Århus. De är beredda att diskutera ämnen som ”DIY Urbanism” och Tactical Urbanism och strategier för medborgarnas deltagande och medskapande i stadsplanering och byggande.

Urbaniseringsprocessen är mycket snabb i flera europeiska städer och det ställer nya krav på stadsplaneringen. Även om tempot i byggandet är högt så måste det ske i med en tydlig plan för social och ekologisk hållbarhet. Snabbt växande städer innebär också förtätade stadsplaner och en risk för gentrifiering, något som inte alltid rimmar med hållbarhetsmålen. Men hur tas besluten om byggandet och vem utformar städerna? Finns det en plats för individen i de här processerna? Det är dessa frågor som de två panelerna kommer att få ta ställning till när Stockholm och Århus knyts samman.

Termer som DIY urbanism och Tactical Urbanism har dykt upp i diskussioner kring framtidens samhällsbyggande. Representerar de en möjlig strategi? I så fall, hur kan den typen av processer startas och drivas? Kan något som initieras och skapas av byggföretag eller samhällsfunktioner över huvud taget vara DIY? Konst, kreativitet, kultur och deltagande används och nämns som verktyg i projekt av det här slaget. Men hur kan detta fungera?


14:30 Dörrarna öppnas
15:00 Paneldebatten startas
17:00 Saadia Hussain arbetar med måleri i Stockholm till musik av Filip Ja i Århus.


Paneldeltagare i Århus: Stephen Willacy, stadsarkitekt i Århus, Louise Fabian, Århus Universitet och Mads Peter Lauersen Institut for X.
Paneldeltagare i Stockholm: Christofer Hök, NCC och Helen Runting, KTH
Moderatoratorer: Gry Worre Hallberg (Århus), Björn Norberg (Stockholm)

Obligatorisk anmälan via formuläret till höger.

Detaljer

Datum

10 november

Tid

14:30 - 18:00

  • Tidigare evenemang

    Denna aktivitet/seminarium har redan ägt rum.

Plats

Valhallavägen 79

Stockholm