Domes within Domes

12 november

Dela i sociala medier

Dome of Visions kommer att visa verken Lattice Dome av arkitekten Peter Lynch, verksam vid Arkitekturskolan, KTH och Gold Earth Dome av konstnären Madeleine Hatz.

Lynch2

Peter Lynch och Madeleine Hatz genomförde nyligen en serie samtal om olika aspekter på rumslighet och rymd som en del av Dome of Visions höstprogram. Samtalen följs nu upp av två installationer som innebär att den stora domen kompletteras med två mindre.

 

Lattice Dome är en stor trästruktur som är det senaste i en rad experiment som Lynch arbetat med. Sedan 1990-talet. Har han ritat och byggt flera domer som var och en haft olika konstruktion och byggt på olika geometriska principer. Lattice Dome går att fälla ihop och veckla ut och Lynch kommer att installera den under Dome of Visions öppettider så att publiken kan se hur konstruktionen fungerar. Det är en tillfällig byggnad, som är portabel och snabbt kan ställas upp och den skulle kunna användas som ett väderskydd eller som en parabolantenn. När den hissas upp i Dome of Visions kommer den att skapa en ”dome i domen” och markera en egen rymd samtidigt som den korresponderar med den större byggnadens arkitektur och vision.

Under Lattice Dome installerar Madeleine Hatz en målad gipsmodell av sin vision Gold Earth Dome. Idén har sitt ursprung i en abstrakt målning som här blir en välvd fresk på insidan av en kupolformad byggnad.  Visionen är också ett svar på ett behov av en fristad för kvinnor på flykt undan våld. Arkitekten Catharina Högstedt har utarbetat en plan för ett fungerande byggnadskomplex där den stora kupolen kompletteras av två mindre. De innehåller badrum, sjukvård, skötrum, köksutrustning och skafferi. Matlagningen är tänkt att ske på den inre gård som bildas mellan byggnaderna. Den större kupolen, med fresken Gold Earth, blir förutom en skyddad plats att sova också en samlingssal för möten, andakt och kulturutövande. Ambitionen är att ge värdighet, upphöjdhet och skönhet, bortom allt det praktiska.

 

Peter Lynch, arbetar vid KTH Arkitekturskolan och har tidigare undervisat på en rad arkitekturskolor I USA, t.ex. Harvard, RISD och Cranbrook Academy of Art, där han var programansvarig mellan 1996 och 2005. Han har lett workshops i urban design i Spanien, Sydkorea, Japan och Argentina och undervisat i arkitektur, urbanism, hållbar utveckling, bambu, musikkomposition, litteratur, kinesiska trädgårdar och den kreativa processen. Se mer på www.studiothem.com.

Madeleine Hatz är målare och performancekonstnär och har undervisat i Nederländerna, (Frank Mohr Institute) och i USA (Penn State University). Hon har visat sitt måleri på en lång rad utställningar världen över sedan 1980-talet och har på senare tid gjort gatuaktioner i New York, Peking och Stockholm.  Se mer påwww.madeleinehatz.com.

 

Peter Lynch och Madeleine Hatz höll under vårterminen 2015 kursen Space and Culture på Penn State University i USA.

 

För mer information om utställningen i Dome of Visions kontakta curator Björn Norberg, bjorn.norberg@domeofvisions.se, tel: 070 088 75 35.

Detaljer

Datum

12 november

Tid

16:00 - 18:00

  • Tidigare evenemang

    Denna aktivitet/seminarium har redan ägt rum.

Plats

Valhallavägen 79

Stockholm