Letters from heaven – unik fotoutställning

24 februari - 03 mars

Dela i sociala medier

© Kaga City, Nakaya Ukichiro Foundatio

Letters From Heaven är en exklusiv utställning med den japanska fysikern Ukichiro Nakayas bilder av snökristaller och av gnistor som bildas av statisk elektricitet. Utställningen visas på Dome of Visions och på KTH ENERGISCENEN c/o R1.

Vernissage kl 16.00 den 17 februari med start på Dome of Visions, Valhallavägen 79, därefter kort promenad till KTH ENERGISCENEN c/o R1, Drottning Kristinas väg 51. Utställningen invigs av Olga Kordas, föreståndare för KTHs Energiforskningsplattform.

Därefter visas utställningen måndag-fredag kl 12.00-13.30 och 16.00-18.00, 20/2-3/3. Samling vid Dome of Visions kl 12.00 respektive 16.00 för introduktion. För de som kommer senare – gå direkt till KTH ENERGISCENEN c/o R1, Drottning Kristinas väg 51.

Vi tar även emot föranmälda grupper på övriga tider. Vi kan erbjuda visningar med tilltugg för förbokade grupper på upp till 80 personer.

FÖRFRÅGNINGAR OM VISNINGAR: bjorn.norberg@domeofvisions.se

Det är första gången som Ukichiro Nakayas (1900-1962) arbete presenteras i ett större sammanhang i Sverige. Fotografierna är tagna på 1920- och 1930-talen av Nakaya och hans medarbetare. Fotografierna är vetenskapliga dokument, men de har också starka estetiska kvalitéer och ett konstnärligt uttryck. De visar observationen och bildens betydelse i forskningsarbetet och vår förmåga att betrakta och tolka det vi ser och påminner om att det vetenskapliga arbetet inte endast handlar om att avläsa exakta mätningar.

Ukichiro Nakaya beskrev i ett berömt citat snökristallerna som ”brev från himlen”. Det säger något om hans fascination för deras form och uppbyggnad. Genom att studera hur de är uppbyggda kan vi lära oss något större.

Nakaya inledde sin forskning på gnistor som bildas vid elektrostatisk urladdning. När han sedan upptäckte snökristallerna blev han så tagen av deras skönhet att han styrde in sin forskning mot snö. Tillsammans med sin forskargrupp arbetade han i en hydda på Mount Tokachi och där tog de omkring 3000 fotografier av snökristaller och detta blev grunden för hans analys och klassificering av snökristaller. Arbetet ledde fram till att han 1936 kunde framställa världens första konstgjorda snökristaller.

Nakaya arbetade också med frågeställningar om snö- och isbildningar i olika regioner och på 1950-talet besökte han Grönland där han arbetade med att ta prover av is som bildats över årtusenden för att försöka avläsa Jordens klimat.

Som en förlängning av sin forskning publicerade Nakaya populärvetenskapliga böcker som Fuyu no Hana och Yuki, (Flowers of Winter respektive Snow Crystals) och han var tidig med att producera vetenskapliga filmer. I utställningen kommer 2 av dessa filmer att visas.

Det finns mycket att lära av Nakayas arbetssätt och hans vilja att observera och tolka naturen, liksom av hans vilja att föra ut sin kunskap till många människor och använda sin specialkunskap på många olika områden.

Alla utställda bilder är tagna av Ukichiro Nakaya, 1900-1962. Utställningen består av 20 bilder, giclée print, vardera 53,5×42 cm, föreställande naturliga och artificiella snökristaller tagna mellan 1933 och 1940 och 15 bilder, giclée print, 53,5×42 cm, förställande elektrostatiska urladdningar tagna 1926-1927.

Konstnärlig ledning: Shiro Takatani
Urval av foton: Kenzo Kanda, Ryuichi Sakamoto, Shiro Takatani, Shihoko Iida and Sachiko Namba.
Fotografier och filmer: Nakaya Ukichiro Museum of Snow and Ice (Kaga, Ishikawa Pref.), Nakaya Ukichiro Fundation, The Hokkaido University Museum
Utställningen genomförs med stöd av: GRAPHIC Corporation, CONTENTS Co., Ltd.
Produktion: Creative City Sapporo International Art Festival Executive Committee

I samarbete med Kaga City och Nakaya Ukichiro Foundation med stöd från The Japan Foundation.

Utställningen är en vandringsutställning och visas förutom i Stockholm på Riga Art Space, Oslo Kunstforening och Islands nationalgalleri i Reykjavik.

Den svenska utställningen cureras av:
Jonatan Habib Engqvist
Björn Norberg, Dome of Visions
Charlie Gullström och Leif Handberg, KTH R1 Experimentell Scen / KTH ENERGISCENEN

Detaljer

Datum

24 februari - 03 mars

Tid

12:00 - 18:00

Förfrågningar och bokningar av visningar skickas till bjorn.norberg@domeofvisions.se.

Plats

Valhallavägen 79

Stockholm