Utställning: Sensing Energy, Gestaltning för ett energieffektivt campusliv i Albano

09 mars

Dela i sociala medier

Utställning: SENSING ENERGY – Gestaltning för ett energieffektivt campusliv i Albano 9/3 – 22/3 2016

Vernissage 9 mars kl 15:00-18:00

Vad gör vi nu, efter klimattoppmötet i Paris? Planeten är i kris och vi behöver stora omställningar – men hur? Kan design och arkitektur hjälpa oss att bli mer omtänksamma med våra resurser? Frågorna har ställts av en forskargrupp på Green Leap på KTH och de använder det campusområde som planeras på Albanoför att hitta svar på frågorna. Resultatet är en rad skisser och prototyper som visas i utställningen Sensing Energy.

Tanken med projektet är använda arkitektur och design så att de som vistas i Albano kan förstå och intuitivt känna hur mycket resurser de använder.

“När man planerar för nya energieffektiva stadsdelar idag ser det ofta på ytan ut som vilken område som helst. Det tror vi är dumt. Det utstrålar att vi kan fortsätta leva som vi alltid gjort, och att resurseffektiviseringarna tar hand om resten.”

I utställningen finns den vinddrivna tvättstugan på taket, tvagningshuset där vi bara kan bada när det finns regnvatten, den offentliga klockan som drivs av vind och som bara visar den kompletta tiden när den har energi till det och smålägenheter som innehåller ett slutet kretslopp.

”Vi vill prata om det här, se hur människor reagerar på våra idéer. Vi vet att vi måste förändra vår energianvändning och i utställningen visar vi idéer att bygga vidare på. Genom våra design- och arkitekturexperiment vill vi synliggöra hur vi kan bygga miljöer som skapar ett tydligare samspel med naturen och dessutom bidra till ökad livskvalitet i vardagen.”

Foto: Andrea Jonson

Detaljer

Datum

09 mars

Tid

15:00 - 18:00

  • Tidigare evenemang

    Denna aktivitet/seminarium har redan ägt rum.

Plats

Valhallavägen 79

Stockholm