Att göra sig ”personligt hållbar”

Bild på Anna Ahrenfelt

I tisdags gästades Domen av Anna Ahrenfelt från Hållbar Vardag. Under 90 minuter trängdes klokskap, föreläsning och handfasta övningar och samtal om den ”tredje kompetensen”. – Hur kan jag göra fler kloka val i min vardag? Hur gör jag mig hållbar för ett långt och friskt liv?

Sjukskrivningstalen i Sverige ökar dramatiskt och stress är den vanligaste orsaken. Lyckas du få ihop livspusslet? Hur ser det ut på arbetsplatserna? Många av oss brottas med denna typ av frågor och söker lösningar. För att uppnå balans i vardagen och få en hållbar arbetsplats finns inga genvägar enligt Anna, men vi måste göra något och vi måste göra det nu.

Jobb och privatliv flyter samman i en alltmer digital och gränslös vardag. Stress, tidsbrist och otillräcklighet har blivit normalläget för många. Vi har ett samhälle med informationsöverflöd, gränslöshet, högt tempo och överflöd av det mesta. Förutom sömn och återhämtning. Alla kan vara uppkopplade 24/7 och var vi än är kan vi hålla oss uppdaterade om nyheter, vad som händer på jobbet och vad våra vänner gör. Vi kan handla dygnet runt och stilla vår nyfikenhet genom att googla istället för att använda hjärncellerna för att minnas eller lista ut svaret. Detta beteende ger oss dopaminkickar men tar också på våra energidepåer oavsett om vi är medvetna om det eller inte.

Vi behöver reflektera mer över vår energinivå – är vi trötta eller spända ska de signalerna tas på allvar, inte bara fixas till med en snabb kopp kaffe eller Ipren. Anna kan inte nog betona hur mycket vi behöver återhämtning. Vi måste återupptäcka vad är det som är viktigt på riktigt och hur vi kan prioritera upp detta i vardagen?

Att göra sig ”personligt hållbar” är en kompetens vi människor behöver utveckla.

En nyckel för balans och långsiktig hälsa är att du som individ ser över och gör förändringar i hela din vardag, på jobbet och hemma. Att lyfta hälsa som en affärsstrategi är även en nyckel för framtida arbetsgivare. Först då kan vi nå önskade resultat och en hållbar utveckling. Är detta nytt då? Egentligen inte, men så viktigt att bli påmind kontinuerligt.

Här kan du läsa om Annas företag Hållbar Vardag, Kika gärna i vår kalender på kommande föreläsningar i Domen, med ämnen som hållbarhet och mycket annat spännande som bryter vardagen. Välkommen.