Skandinaviens viktigaste godsnav – Göteborgs Hamn, mycket mer än bara en hamn

Bild på Elvir Dzanic och Pernilla Warberg under föreläsningen om Göteborgs hamn.

Tack vare det unika geografiska läget och en hög kapacitet spelar Göteborgs Hamn, Skandinaviens största och viktigaste godsnav en avgörande roll för svensk import och export. Sedan juni i år är Elvir Dzanic ny vd för Göteborgs Hamn. I förra veckan bjöd han på kunskaper och insikter kring allt från tåg och ledarskap till miljö i Dome of Visions.

Vad är då Göteborgs Hamns största utmaning för tillfället? Ett stort jobb är det stora investeringspaket på nio miljarder kronor som lanserats tillsammans med Göteborgs Stad. Den tyngsta investeringen är den planerade fördjupningen av farleden. Bra genomfört kommer de största fartygen att kunna lägga till här. Vilket inte är möjligt i dagsläge och försämrar konkurrenskraften.

Elvir Dzanic har som mål att Göteborgs Hamn ska bli världens mest konkurrenskraftiga hamn – inte världens största eller mest lönsamma – men mest konkurrenskraftiga. Då måste bland annat miljöarbetet hamna högt på dagordningen såväl idag som imorgon. För våra kunder är det viktigt att deras transporter är miljövänliga. Därför ska vi kunna erbjuda miljövänliga varuflöden. Göteborgs Hamn arbetar aktivt för att hjälpa sina kunder att uppnå en minskad miljöpåverkan. En del i detta är att premiera fartyg med hög miljöprestanda, genom att ge dem lägre hamntaxa.

Fler och fler företag väljer tågtransporter till och från Göteborgs Hamn idag. Fördelarna är många. Tågtransporter är kostnadseffektiva, minskar utsläpp och bidrar till minskad trängsel på vägarna. De senaste åren har det byggts upp ett effektivt system med dagliga tågpendlar som förbinder hamnen med inlandsterminaler vid städer runt om i Sverige och Norge. Slutligen pratar Elvir även om att ett hållbart ledarskap är av väldigt stor vikt. Engagemang och vilja lägger grunden för stadens mest motiverade medarbetare som brinner för de stora frågorna. Göteborgs Hamn har funnits i snart 400 år. Genom att växa och utvecklas med omtanke om människor och miljö ska hamnen fortsätta att tänka långsiktigt i minst 400 år till.

Vill du också avnjuta en hållbar frukost och inspireras av olika profiler inom hållbarhet? Varmt välkommen att kika i kalendern efter fler spännande och kostnadsfria event inom innovation och hållbarhet med människan i fokus.