Visste du att textilindustrin är den näst smutsigaste branschen efter oljan?

Bild på Palle som står framför svarta tavlan.

I veckan fick vi lyssna på Palle Stenberg, utsedd till Västsveriges främsta entreprenör 2014 och en av grundarna till Nudie Jeans, som idag titulerar sig världens mest hållbara jeansföretag. Det många kanske inte vet är också att näst efter oljan är textilindustrin den smutsigaste i världen. För 1 kg bomull krävs nämligen 1 kg miljögifter. Efter en bomullsodling är dessutom jorden obrukbar i många år framåt.

Därför är Nudie jeans koncept desto mer imponerande som tar ansvar i alla led:

  1. Organisk bomull och människorna bakom produktionen
  2. Fria reparationer under jeansens hela livstid
  3. Återköp när jeansen ej går att använda längre
  4. Återvinning, bomull mals ner och blandas in i nya jeans

Palle Stenberg brinner för sitt företag men hans kall är också ett hållbart sätt att konsumera och göra medvetna val. Idag har Nudie butiker över hela världen men så här gick tankarna för 17 år sedan när det modiga företaget skulle slå sig in på den kraftigt konkurrensutsatta och fragmenterade marknaden:

”Vi har redan från start trott att det går att tjäna pengar och samtidigt ta ansvar, att det går att förena nytta och nöje. Vi vill vara de goda, men gärna bli stora också. Vi vill att de människor som jobbar för oss ska må bra, och vi vill göra jeans på ett sätt som inte innebär en fara för miljön. Vi använder därför enbart ekologisk bomull och ser till att våra fabriker har slutna reningsverk, så inga miljöfarliga medel därifrån någonsin kommer ut i naturen. ”

Det var en naturlig formulering för att beröra den nutida konsumenten som i allt högre utsträckning värderar att veta varför de ska köpa en viss produkt och vad företaget tänker göra framåt. Varje år säljs över en miljard jeans och när Nudie grundades fanns det för lite ekologisk bomull att tillgå. Det tål att upprepas. Textilindustrin är alltså näst smutsigast efter oljan. Och för 1 kg bomull krävs 1 kg miljögifter som orsakar den absolut störta skadan, en obrukbar jord.

Den inspirerande entreprenören avslutar inte där. Nu står samhällsförbättrande åtgärder på agendan. Palle hävdar bestämt att Göteborg kan bli världens bästa stad att bo i. Vi har en hanterbar mängd människor, entreprenörsandan blomstrar, globala företag väljer att flytta hit och alla kan välja det framåtlutade ägarskapet för att skapa skillnad. Föredraget avslutas med att uppmuntra till ett icke kommunalt och opolitiskt initiativ som satsar på Göteborgs framtid. 1000 praktikplatser för ungdomar på skolor i utsatta områden från är 2020 i Göteborg och 1000 praktikplatser därefter, varje år framåt. Vill du också vara med på resan? Maila palle@nudiejeans.com om du vill vara med att göra Göteborg till världens bästa stad att bo i. Och vill du helt enkelt komma på fler inspirationsföredrag med hållbarhet i fokus? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och se events som är på gång i Dome of Visions här.

Bloggare:
Veronica Hansen, kommunikatör Dome of Visions