Blogg från Dome of Visions

Dela i sociala medier

Välkommen till vår bloggsektion! Här får ni uppdateringar från våra aktiviteter i Dome of Visions Göteborg. Vi vill inspirera dig kring hållbarhet och framtidens stad!

2020-09-28
Bidra till ett mer klimatsmart samhälle och samtidigt tjäna på det?

Hur kan ditt företag bidra till ett mer klimatsmart samhälle och samtidigt tjäna på det?
Västsvenska Handelskammaren, Västra Götalandsregionen, Västtrafik och ett flertal stora företag i regionen så som NCC, Platzer och Saabgroup har inlett ett samarbete för att öka det hållbara resandet.
Denna kraftsamling mellan näringslivet och det offentliga går under namnet – En ren vana.
Se eventet här!

2020-09-28
Firandet av Göteborgs 400-årsjubileum

Therese Brusberg, chef Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co – berättar om vad som just nu är aktuellt i vårt firande av vår stad. Jonathan Larsson & Jessica Winnberg berättar om GBG FORM 2021 – en tävlingskategori i Brewhouse Award 2020, som siktar på att få fram tre jubileumsprodukter inom design, konst och konsthantverk inför jubileet.
Se eventet här!

2020-09-24
Hur kan vi minska lastbilstransporter – möt NCC och Volvo om Effektiv Utlastning

Hör Johan Nyström och Fredrik Reinler från NCCs projekt Centralen, samt René Müller från Volvo Trucks berätta mer om vilka vinster och andra fördelar man åtnjutit genom att koppla samman schaktmassor med digital teknik. Kanske är detta bara början?
Se eventet här!

2020-09-10
Hur kan delningsekonomin bli ett effektivt verktyg för en hållbar stad?

Delningsekonomin har vuxit fram de senaste åren och Göteborg ligger i framkant på många sätt. Men vad är en Sharing City? Och hur kan delningsekonomin bli ett effektivt verktyg för en hållbar stad?
Se eventet här!

2020-09-07
Stadsodling mer aktuell än någonsin

Vår stadsbonde och trädgårdsmästare William Bailey från Göteborgs Trädgårdskompani är tillbaks i Dome of Visions. William ger dig tips och idéer om höst och vintersådd samt hur man ska tänka kring kryddväxterna när säsongen tar slut.
Se filmen här!

2020-09-04
Hur får vi människor att brinna för något de struntar i?

Föreläsningen är en handbok genom hållbarhetsdjungeln. Utmärkt för dig som företagsledare, entreprenörer, investerare, chefer, medarbetare, konsulter och alla andra som vill vara med och utveckla framtidens hållbara företag och klimatlösningar som får stor effekt – oavsett vilken bransch du tillhör.
Se filmen här!

2020-09-01
Corona, både utmaning och möjlighet för Västtrafiks hållbara resande

I veckan hade vi besök av Lars Backström, vd på Västtrafik. Pandemin forcerar beteendeförändringar, ur ett hållbart resande perspektiv kan det vara en möjlighet. Blir kollektivtrafiken någonsin densamma igen?
Se filmen här!

2020-06-17
Musik är en relevant del av den sociala hållbarheten.

Vad sker med vårt sätt att konsumera och skapa musik i dessa tider av distansiering och vilken innovation väcks till liv till följd av vår nya verklighet. Pernilla Warberg träffade Karin Inde, verksamhetsledare för Musikcentrum Väst, i Dome of visions för att höra hennes syn på detta.
Se filmen här!

2020-06-02
Se filmen från teckningsutställningen av elever från åk 8 på Svartedalsskolan

Välkommen att se en film från utställningen med ett 30-tal teckningar gjorda av elever från åk 8 på Svartedalsskolan som alla besökare kunde ta del av. En del teckningar kunde beskådas även genom glasväggarna på Domen. Se filmen här!

2020-05-28
Film: Månadens Profil, Ulf Wagner, Sjömagasinet

Varmt välkomna att se filmen från morgonen när Pernilla Warberg träffar Ulf Wagner som driver restaurang Sjömagasinet. Han står nu beredd att driva restaurangen vidare i en mycket svår tid. Vi får höra om hans bild av utmaningarna, arbetet kring hållbarhet, innovation i restaurangvärlden och om hur coronakrisen påverkar. Se filmen här!

2020-05-07
Film: Chalmersstudenter ”innoverar” för hållbar stad

Häng med när vi träffar gänget bakom The Gothenburg Smart City Challenge. Under våren har 100 Chalmersstudenter jobbat i team och tävlar nu om bästa idén för att göra Göteborgs Stad till en smartare och mer hållbar stad. Se filmen här!

2020-05-05
Film: Stadsodling mer aktuell än någonsin

Se filmen från när stadsbonden och trädgårdsmästaren William Bailey från Göteborgs Trädgårdskompani var i Dome of Visions. Han tar med dig på en rundvandring och ger dig tips och idéer på hur du själv kan odla hemma i din trädgård eller balkong. Se filmen här!

2020-05-05
Film: Månadens Profil Patrik Andersson, vd på Business Region Göteborg

Varmt välkomna att lyssna digitalt på Patrik Andersson som berättar om hur Business Region Göteborg arbetar med hållbarhet och innovation med människan i fokus. Hållbarhetsfrågorna är viktigare än någonsin – näringslivet behöver bli bättre på att navigera i en värld som i ökad omfattning kommer kräva fossilfria och klimatneutrala produkter, säger Patrik Andersson. Se filmen här!

2020-05-05
Film: Festtåget under Göteborgs 400-årsfirande

Se filmen från när Michelle Bödtker Lund, producent för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co och Henrik Wallgren, konstnärlig ledare för festtåget under jubileumshelgen kom till Dome of visions och berättade om det stora Festtåget, ett rullande allkonstverk skapat av medborgarna själva. Få en första inblick i projektet och ta chansen att hoppa på. Se filmen här!

2020-03-31
Göteborg en förebild som destination

Peter Grönberg, vd för destinationsföretaget Göteborg & Co, gästade Dome of Visions. Just nu ställs besöksnäringen inför större prövningar än på länge men när det gäller Göteborg som en hållbar turiststad är lovorden många och framtiden ljus. Läs blogginlägget här!

2020-02-17
En handelskammare i medvind

Västsvenska Handelskammaren (VHK) grundades i Göteborg redan år 1661, då som Göteborgs köp- och handelsgille. Samma principer gäller i dag som då – att främja och företräda näringslivet i Västra Götalands län samt Kungsbacka och Varberg i Hallands län. Läs blogginlägget här!

2020-02-05
Big Five, en OCEAN av personligheter

Tack alla som kom och förgyllde morgonen i torsdags när Domen hade besök av Astrid Boisen som är beteendevetare och konsult inom kommunikation och ledarskap. Hon gav oss en introduktion i Big Five och förklarade bekymret med de fyra Färgerna. Läs blogginlägget här!

2019-12-09
Livslångt lärande med vetenskapen som grund

I torsdags fick Dome of Visions besök av Carina Halvord, VD för Universeum. Under en inspirerande timme fick vi ta del av hur Universeum arbetar med hållbarhet, vetenskaplig visualisering och andra spännande och aktuella frågor. Läs blogginlägget här!

2019-12-04
Om byggbranschens påverkan på samhället är enorm finns stora möjligheter att göra skillnad på klimatet

Att bygg- och fastighetssektorn har en stor påverkan på klimatet är allmänt känt. Men vet du hur stor? Den står för över 20% av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser, över 30% av Sveriges avfallsmängd och ungefär för 50% globalt. Förra året möttes Bygg- och anläggningssektorns aktörer upp bakom en gemensam färdplan för fossilfri konkurrenskraft. Hur har det gått sedan dess och vad behöver vi göra för att möjliggöra en omställning till ett klimatneutralt och konkurrenskraftigt Sverige? Läs blogginlägget här!

2019-11-05
Skandinaviens viktigaste godsnav – Göteborgs Hamn, mycket mer än bara en hamn

Tack vare det unika geografiska läget och en hög kapacitet spelar Göteborgs Hamn, Skandinaviens största och viktigaste godsnav en avgörande roll för svensk import och export. Sedan juni i år är Elvir Dzanic ny vd för Göteborgs Hamn. I förra veckan bjöd han på kunskaper och insikter kring allt från tåg och ledarskap till miljö i Dome of Visions. Läs blogginlägget här!

2019-10-10
Att göra sig ”personligt hållbar”

I tisdags gästades Domen av Anna Ahrenfelt från Hållbar Vardag. Under 90 minuter trängdes klokskap, föreläsning och handfasta övningar och samtal om den ”tredje kompetensen”. – Hur kan jag göra fler kloka val i min vardag? Hur gör jag mig hållbar för ett långt och friskt liv? Läs blogginlägget här!

2019-10-02
Hur bidrar ett kulturreservat och ett 1700-tals slott till hållbar tillväxt?

Förra veckan gästades Dome of Visions av Gunnebo Slotts nytillträdda VD, Anki Sande. Gunnebo Slott arbetar mycket med att göra skillnad i samtiden genom att främja kulturarvsforskning, föra traditionellt hantverk vidare och gestalta historien. Med hjälp av originalritningar har både sådant som försvunnit återskapats, men även det som planerades på 1700-talet och aldrig har realiserats. Läs blogginlägget här!

2019-09-30
Mångfald och inkludering leder till god innovation

Innovation är en förutsättning för att vi ska minska belastningen på miljö och bidra till hållbar samhällsutveckling. Mångfald och inkludering är en viktig pusselbit. I förra veckan gästades Domen av eldsjälen Josef Habbe, Processchef på NCC som brinner för ett inkluderande arbetssätt. Läs blogginlägget här!

2019-06-05
Från stadsgrisar till stadsfiskar och hållbara städer

Det är svårt att fånga in mångbottnade Niklas Wennbergs i en mening. Havsräddare, världsförbättrare, inspiratör, eldsjäl, djurälskare, vattenbrukare, miljöaktivitst. Och då har jag har bara börjat. Vissa personer besitter helt enkelt ett driv, en övertygelse, ett kall. Med glimten i ögat men med en allvarsam, komplex problematik, begripliggörs överfiske och missbruk av vår planet som kräver att vi agerar snarare än reagerar. Läs blogginlägget här!

2019-06-03
Bra skolor bygger på samlad kunskap

Hur bygger vi en skola där pedagogik samspelar med den fysiska miljön? Och hur kan skolhuset bidra till elevernas välbefinnande och lärande? Vad behöver vi tänka på och hur delar vi kunskap för att bygga riktigt bra och kloka lärmiljöer? Detta och mycket mer diskuterades i förra veckan då NCC bjöd in till ett seminarie om framtidens skola i Dome of Visions. Läs blogginlägget här.

2019-05-15
Jorden i stadsrummet

Hur värnar vi jorden i stadsrummet? Vad är jord och hur står det till med det cirkulära tänket, samhällsansvaret och insatser på individnivå? Läs hela blogginlägget här.

2019-04-25
Visste du att våldet minskar i Sverige och varför upplever vi ofta det motsatta?

Erik Nord har 37 år i bagaget inom polisen och pratar kring vad som ändå gör att världen känns som en mer hotfull plats för många. En del i det hela har med press och media att göra. I dag översköljs vi av information samtidigt som det på 80-talet endast var ett par TV-kanaler och lokalpress som rapporterade. Läs hela blogginlägget här!

2019-03-20
Blogg i bilder på månadens profil, kulturchefen Katti Hoflin

Deltog du på månadens profil i förra veckan har du säkert inspirerats av Västra Götalandsregionens kulturchef Katti Hoflin. Oavsett vilket kan du här ta del av mötet i bildform. Läs mer här!

2019-02-25
Secrets to successful Sustainability – tips för ett framgångsrikt hållbarhetsarbete

Ute på Lindholmen myllrar det bokstavligen av hållbarhets och innovationsinitiativ. I veckan har Ericsson och Cybercom valt att lägga ett nytt koncept kring hållbarhet kallat ”Sustainability Talks” i Dome of Visions. Här har vi inspirerats av hållbarhetscoachen Amanda Borneke. Den nya hållbarhetsarenan kopplar till FN:s globala mål för hållbar utveckling. Läs blogginlägget här!

2019-02-22
Samhällsansvar på gräsrotsnivå

I onsdags gästades domen av Matilda Brinck-Larsen, grundare till AGAPE. En person som har valt vägen utanför den traditionella ramen för att göra allt i sin makt i att säkra att utsatta barn och ungdomar har en plats att kalla hemma. Idag består AGAPE av 3,5 anställda och ett 60-tal frivilliga. Hem har säkrats för cirka 600 barn och ungdomar. Läs blogginlägget här!

2018-12-21
Att hitta saker som förenar och att i grunden ha en optimistisk människosyn

I veckan har vi lyssnat på och samtalat med Anders Danielsson i Dome of Visions. Västra Götalands nya landshövding sedan drygt ett år tillbaka. Med bakgrund från bland annat Migrationsverket, Säkerhetspolisen och Rädda Barnen har han en bred förståelse för såväl utmaningar som resonemang. Läs blogginlägget här!

2018-11-30
Visste du att textilindustrin är den näst smutsigaste branschen efter oljan?

I veckan fick vi lyssna på Palle Stenberg, utsedd till Västsveriges främsta entreprenör 2014 och en av grundarna till Nudie Jeans, som idag titulerar sig världens mest hållbara jeansföretag. Läs blogginlägget här!

2018-10-01
Möt vår programsamordnare Pernilla Warberg

Pernilla Warberg verkar både som moderator, konferencier, presentatör, samtalsledare och rådgivare inom evenemangsplanering. Vi bad henne berätta mer om sitt nuvarande uppdrag på Dome of Visions. Läs hela intervjun här.

2018-08-16
”För att vara med i ett sådant här projekt måste du tycka att det är en kul utmaning”
Pelle Wistrand var platschef under uppbyggnaden av Dome of Visions i Göteborg och den som ansvarade för flytten av byggnaden från Stockholm. Vi frågade honom om de utmaningar han stött på under projektet och vad som var roligast av alltihop. Läs hela intervjun på vår blogg!

2018-06-12
Invigning av Dome of Visions i Göteborg!

Med sång, trädplantering och panelsamtal med NCC och våra samarbetspartners Chalmers, Volvokoncernen och Lindholmen Science park invigde vi Dome of Visions i Göteborg den 12 juni. Här kan du se filmen från den soliga invigningen.