Frukostseminarium: Vägen mot en fossilfri byggbransch

10 oktober
Bild på hungriga besökare som tar för sig inför ett seminarium.

Dela i sociala medier

Temat i Domen igår – Fossilfri byggbransch

När vi räknar in livscykelperspektiv inklusive importer är det svårt att blunda för byggbranschens stora miljöpåverkan. Vad utgör de största hindren? Potentialen inom förnyelsebart är enorma men politiska styrmedel krävs för att den fossila kurvan ska vika ner från konstant höga nivåer. Oron för kraftigt fördyrad utveckling är relevant. Men visste du att ekonomiska och tekniska lösningar finns inom räckhåll som i slutändan endast medför en höjning för slutkund på 0,5% med klimatkloka byggnader?

Idag deltog ett 50-tal gäster från olika byggföretag, energisektor, betongleverantörer med flera på frukostseminariet om Fossilfri Byggbransch. Det finns en vilja att uppnå Sveriges högt uppsatta klimatmål/Parisavtalets åtagande. Ska detta hända behöver vi kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Vi behöver en hel palett med lösningarna där vi använder flera olika material. Viss betong kan återvinnas till 100%, byggen med KL-trä behöver inte vara så dyrt och idag används ofta för mycket material i byggnader av kosmetiska skäl och gammal vana som miljöbelastar helt i onödan.

Sverige är ett litet land och dessa viktiga frågor diskuteras flitigt. När vi skrapar på ytan, lär av varandra och får upp ögonen för vilken belastning olika beslut har ur ett helhetsperspektiv för byggbranschen, då närmar vi oss branschöverskridande nytänk som kan skapa skillnad på riktigt.

Medverkande i frukostseminariet:

Bild på när NCC:s hållbarhetschef Christina Lindbäck föreläser inför åskådare.

NCC:s hållbarhetschef Christina Lindbäck föreläser inför åskådare. Foto: Veronica Hansen

Christina Lindbäck – hållbarhetschef på NCC
Filip Johnsson – professor på Chalmers
Linda Cusumano och Hicci Höglund – konstruktörer på NCC
Ingemar Löfgren – FoU-chef på Thomas Concrete Group

Har du missat det här tillfället? Håll koll på fler intressanta events i hållbarhetsarenan Dome of Visions på Lindholmen eller beställ vårt nyhetsbrev på startsidan.

Nedan hittar du dokumentation från seminariet.

Detaljer

Datum

10 oktober

Tid

08:00 - 09:15

  • Tidigare evenemang

    Denna aktivitet/seminarium har redan ägt rum.

Plats

Lindholmsplatsen

Göteborg