Seismisk händelse

30 mars
Seismisk händelse. Performance av Hanna Ljungh.

Dela i sociala medier

Dome of Visions är stolta att gästas av Hanna Ljungh och hennes performance Seismisk händelse. OBS! Sista insläpp kl 19:20! Kom i tid! Performancen börjar 19:30. Efter performancen gå vi gemensamt över till Anna Elle Gallery.

Vårens tema i Dome of Visions handlar om jorden och marken. Det som är ovanpå och det som finns under.

Sten, mark, jord, land och berg och förhållandet mellan materian och det mänskliga är något som konstnären Hanna Ljungh arbetat med under en lång tid. I det uppmärksammade verket I am Mountain, to measure impermanence visade hon en sex timmar lång film föreställande Kebnekaise. Berget har två toppar. Glaciären på den högsta toppen smälter i takt med klimatförändringarna och snart har den krympt tillräckligt för att bara vara nummer två. Det långsamma, stillastående videoverket är en bild av tid och bergets långsamma sten i kontrast till den mer flyktiga vätskan i glaciären.

Det nya verket En seismisk händelse är en liknande poetisk betraktelse och en analogi över den mänskliga och geologiska tiden. Människans förgänglighet står i kontrast till det vi betraktar som det närmast eviga berget. Titeln anspelar på de skalv som orsakas av människans ingrepp i ett berg vid malmbrytning. De flesta skalven är små och vi kan bara avläsa dem genom mätningar men ibland orsakar de större skalv som tydligt kan kännas i samhällena i närheten av gruvan. De ingrepp vi gör i berget sätter alltså igång större händelser och släpper loss stora krafter. Det är ganska lätt att se en parallell här till människans förhållande till naturen och vår påverkan på klimatet.

I verket En seismisk händelse kommer Hanna Ljungh att läsa upp rapporter om seismiska händelser i Malmberget i norra Sverige. Det är korta beskrivningar av vad som inträffat och var det skett geografiskt både ovan och under jord. Hon läser upp händelserna, en i taget, för att sedan i samarbete med Mattias Hållsten transponera ned ljudet och skapa en ljudbild som består av långsamma vibrationer och muller. Genom läsningen filtreras de seismiska händelserna genom Ljunghs egen kropp för att åter ta formen av de skalv som de beskriver.

I samarbete med Kungl. musikhögskolan och AnnaElle Gallery.

Detaljer

Datum

30 mars

Tid

19:00 - 20:00

  • Tidigare evenemang

    Denna aktivitet/seminarium har redan ägt rum.

Plats

Lindholmsplatsen

Göteborg