Dome of Visions – en mobil byggnad mitt i stadsrummet

Dela i sociala medier

Om Dome of Visions

Dome of Visions är en kupolformad byggnad i trä och transparent plast med en diameter på över 20 meter och en höjd på cirka 10 meter. Fasaden fungerar som ett skyddande klimatskal för en inre byggnad omgärdad av träd och odlingar.

Byggnaden är möjlig att montera ned och tanken är att den ska kunna placeras på outnyttjade ytor i stadsrummet. Den byggnad som nu står i Göteborg var placerad i Stockholm 2015-2017.

Inspirationskällan till Dome of Visions är den världsberömde arkitekten Buckminster Fuller som hade långtgående planer på att bygga in de centrala delarna av Manhattan i New York under en geodetisk kupol på 1960-talet.

Arkitekten Kristoffer Tejlgaard lät sig inspireras av Buckminster Fullers vision när han ritade Dome of Visions i Köpenhamn där den väckte stor uppmärksamhet vid uppförandet 2013. I denna version av Dome of Visions har Tejlgaard vidareutvecklat arkitekturen.En systerdome, Dome of visions 3.0, öppnade i Århus hösten 2016.

Den inre byggnaden bakom skalet har utformats av Stefania Dinea som 2015 var Masterstudent vid KTH Arkitekturskolan. Hennes Minecraftinspirerade hus fick juryn på fall i den arkitekturtävling där hon kammade hem förstapriset.

Dome of Visions i Göteborg är ett samarbetsprojekt mellan NCC, Chalmers, Volvokoncernen och Lindholmen Science Park. NCC står som ägare av byggnaden och konceptet. Kort presentation av Dome of Visions.

NCC i samarbete med:

Lindholmen Science park logga  Volvokoncernen loggaChalmers logga

Dome of Visions sponsorer:

Chalmers Fastigheter loggaRamirent loggaErco systems ab logga

Dome of Visions nyhetsbrev