Klimatexperiment mitt i staden

Dela i sociala medier

Om Dome of Visions

Dome of Visions är en kupolformad byggnad i trä och transparent plast med en diameter på över 20 meter och en höjd på cirka 10 meter. Fasaden fungerar som ett skyddande klimatskal för en inre byggnad omgärdad av träd och stadsodlingar för att kunna vara självförsörjande på det gröna.

Byggnaden är mobil och tanken är att den enkelt ska kunna placeras på outnyttjade ytor i stadsrummet. Själva konstruktionen är ett experiment där material och teknik testas i den inre byggnaden och i klimatzonen utanför.

Inspirationskällan till Dome of Visions är den världsberömde arkitekten Buckminster Fuller som hade långtgående planer på att bygga in de centrala delarna av Manhattan i New York under en geodetisk kupol på 1960-talet.

Arkitekten Kristoffer Tejlgaard lät sig inspireras av Buckminster Fullers vision när han ritade Dome of Visions i Köpenhamn där den väckte stor uppmärksamhet vid uppförandet 2013. I Dome of Visions i Stockholm – som nu byggs upp på nytt i Göteborg – tog Tejlgaard den hållbara arkitekturen vidare till nya höjder.

Den inre byggnaden bakom skalet har utformats av Stefania Dinea som då var Masterstudent vid KTH Arkitekturskolan. Hennes Minecraftinspirerade hus med syresättande växtväggar fick juryn på fall i den arkitekturtävling där hon kammade hem förstapriset.

Kommande event

Det finns inga evenemang att visa

Dome of Visions nyhetsbrev