Mötesplats för hållbara samtal

Dela i sociala medier

Om Dome of Visions

Dome of Visions själva kärna är att vara en mötesplats som utmanar den traditionella synen på hur vi skapar ett hållbart samhälle genom att ge förutsättningar för en dynamisk programverksamhet som välkomnar olika parter och perspektiv, gärna i oväntade konstellationer och över branschgränser. Har du inte varit här ännu? Varmt välkommen på något av våra öppna evenemang.

Byggnaden är möjlig att montera ned och tanken är att den ska kunna placeras på outnyttjade ytor i stadsrummet. Den byggnad som nu står i Göteborg var placerad i Stockholm 2015-2017.

Inspirationskällan till Dome of Visions är den världsberömde arkitekten Buckminster Fuller som hade långtgående planer på att bygga in de centrala delarna av Manhattan i New York under en geodetisk kupol på 1960-talet. Långt innan begreppet var definierat, präglades de flesta av Fullers idéer och visioner kring hållbar framtid. Här kan du läsa mer om Fuller.

Materialvalen i Dome of Visions

Till största delen är materialen i Dome of Visions biologiskt nedbrytbara eller återvinningsbara. Vi har valt bort mindre hållbara material som betong, glas och mineralull.

  • bas består av 65 ton massivt trä.
  • fasad har tillverkats av 145 plattor av 6 millimeters polykarbonatplast.
  • stommen hålls upp med hjälp av 316 balkar och 238 spännband.
  • hålls ihop med hjälp av 7 500 skruvar varav 3 500 sitter i fasaden.

Balkarna är gjorda av bok. Den inre byggnaden består av massiv gran. Allt trä kommer från certifierad skogshantering där man planterar fler träd än man hugger ned.

Inne och ute suddas ut – landskapsarkitekturen

Grönskande väggar, sittmöbler med integrerade planteringsytor, träd och planteringslådor med ätbara grödor… White Arkitekter som står bakom landskapsarkitekturen i Dome of Visions har skapat en dynamisk miljö där olika gröna moduler repeteras för att skapa en föränderlig yta.

Den ätbara aspekten har till stor del styrt valet av arter. Bland träden finns till exempel fruktträd som äpple, plommon och päron. Fruktträden fyller även en estetisk funktion eftersom de blommar vackert på våren och bjuder på en generös grönska. En del av träden håller frukt långt in på hösten – kanske till och med ända in på vintern.

Dome of Visions i Göteborg är ett samarbetsprojekt mellan NCC, Chalmers, Volvokoncernen och Lindholmen Science Park. NCC står som ägare av byggnaden och konceptet. Kort presentation av Dome of Visions.

NCC i samarbete med:

Lindholmen Science park logga  Volvokoncernen loggaChalmers logga

Dome of Visions sponsorer:

Chalmers Fastigheter loggaRamirent loggaErco systems ab logga