Arkitekten Kristoffer Tejlgaard

Dela i sociala medier

Dome of Visions byggs upp i Göteborg.

Arkitekten Kristoffer Tejlgaard lät sig inspireras av arkitekten Buckminster Fuller när han ritade Dome of Visions i Köpenhamn där den väckte stor uppmärksamhet vid uppförandet 2013. I svenska Dome of Visions tog Tejlgaard den hållbara arkitekturen vidare till nya höjder.

Sedan den svenska Dome of Visions uppfördes har domen i Köpenhamn monterats ner. I stället har en ny och större Dome of Visions 3.0 byggts upp i Aarhus hamn. Läs mer om den här.

Resurseffektivt byggande

Tejlgaards intention har hela tiden varit att bygga så resurseffektivt som möjligt. Därför började han med att se över materialåtgången för Dome of Visions i Sverige. De transparenta plattorna av polykarbonatplast hade till exempel väldigt många hörn på Dome of Visions i Köpenhamn medan de i Stockholm istället fick en mer fyrkantig form. På så sätt har materialförbrukningen kunnat reduceras avsevärt vilket är ett stort framsteg ur hållbarhetssynpunkt.

Dome of Visions beståndsdelar går att ta isär och bygga ihop. Tillsammans bildar de ett klimatskal som är vattentät med goda isolerande egenskaper – perfekt för årstidsväxlingarna vi har i Sverige. Kristoffer Tejlgaard har anpassat fasaden efter hur snön belastar byggnaden på vintern. Sommartid släpps frisk luft in via ett topplock i taket som styrs av små motorer.

För att kunna ta tillvara på outnyttjade ytor i stadsrummet, går Dome of Visions att montera ned och flytta. Därför har den nu kunnat flyttas från Stockholm till Göteborg. Och när det blir dags att ta ner byggnaden för gott kan den återvinnas.

Kommande event

Det finns inga evenemang att visa

Dome of Visions nyhetsbrev