Den inre byggnaden

Dela i sociala medier

Den inre byggnaden

Dome of Visions inre byggnad har skapats av arkitektstudenten Stefania Dinea som vann en tävling på Arkitekturskolan vid KTH. I den Minecraftinspirerande byggnaden finns plats för möten.

Den inre byggnaden

Arrangörerna bakom tävlingen var NCC och KTH som då drev Dome of Visions tillsammans. I det vinnande bidraget ”Everchange Module” hämtade Dinea inspiration från datorspelet Minecraft. Resultatet blev en tvåvåningsbyggnad i massivt trä som är indelad i sektorer, var och en med sin egen funktion. Här finns bland annat två konferenslokaler som går att hyra.”Everchange Module” inspirerar oss att tänka kring hur vi kan leva på andra planeter”, löd juryns motivering till det vinnande förslaget.

Stefania Dinea var knuten till Arkitekturskolans Studio 4 där masterstudenterna har till uppgift att förflytta gränserna för vad arkitektur är genom att utforska vad det kan vara. Inriktningen läsåret 2014-2015 när tävlingen gick av stapeln, var Arkitektur för extrema förhållanden, som till exempel rymden. Studenterna ställdes inför en stor utmaning när de skissade på sina tävlingsbidrag eftersom förslagen måste leva upp till högt ställda klimatkrav.

Motiveringen till det vinnande bidraget:

”Genom att bemöta det faktum att städerna växer och befinner sig i en ständig process av förändring, använder det vinnande projektet byggarbetsplatsen som ett tillfälligt skyltfönster för hållbart byggande och social medvetenhet. Med inspiration hämtad från Minecraft ger den förändringsbara strukturen löften om pragmatiskt medskapande av ett pågående experiment anpassat till framtida utmaning. Vi i juryn ser fram emot att se ”Everchange Module” anpassad till Dome of Visions på ett lekfullt och utmanande sätt.”

Karolina Keyzer, Stadsarkitekt

Fakta om KTH:s och NCC:s arkitekturtävling

Jury: Christina Lindbäck (NCC), Christer Fuglesang (KTH Space Center), Kent Martinussen (Danskt Arkitekturcenter), Kristoffer Tejlgaard (Arkitekt Dome of Visions), Ulla Bergström (White Architects), Anders Johansson (Prodekan KTH Arkitekturskola) och Karolina Keyzer (Stockholms stadsarkitekt).

Dome of Visions skiss

Dome of Visions nyhetsbrev

  • Läs mer om vår integritetspolicy