Maretopia

13 oktober
Maretopia

Dela i sociala medier

Konstnären Jens Evaldsson kommer att berätta om Maretopia – en vision om ett flytande kulturhus och flytande trädgårdar i Stockholm.

Maretopia är ett konstprojekt som belyser frågor kopplade till vatten och i vidare mening flytande strukturer inom juridiken, samhällsplanering, gemensamt ägande, självförsörjning och hållbar utveckling.

Maretopias konstnärliga program har sedan 2015 curerats och conceptualiserats av Kristina Lindemann. Projektet bygger på nätverkande och samarbete. Konstnärer, forskare, arkitekter, curators, ingenjörer och andra entusiaster har tillsammans byggt 11 flottar som ligger utanför Gröndals båtklubb nära Liljeholmen. Alla arbetar efter en vision att skapa en plats för konst på vatten i Stockholm. Visionen innehåller en plats som är öppen för offentligheten, drivs av organisationer och individer med lokal förankring och verksamheten främjar hållbarhet, miljöförbättring i en urban kontext.

Våren 2015 genomfördes ett samarbete med Konstfacks program för inredningsarkitektur och möbeldesign. De byggde om Maretopias första flottar som fick nya spännande former och dessutom skapades två små öar med vattenrenande växter.

Maretopia deltog samma år i Färgfabrikens utställning Experiment Stockholm. Flottarna i vattnet utanför konsthallen användes av konstnärer för performances och föredrag. Under 2016 har Maretopia deltagit i konferensen Pedagogies of Space på Index -The Swedish Contemporary Art Foundation i februari i år, arrangerat en flytande konstbiograf i samarbete med caféet Cul de Sac men det största projektet har varit Water Research Area i Karlstad. Här samarbetade Maretopia med konstfrämjandet i Värmland och Karlstads kommun. I Sundstatjärnen i Karlstad byggde de två nya flottar med växthus. Växthusen fick formen av geodetiska kupoler. Konstnärerna Peter Ojstersek och Hanna Ljung oc konstnärsgruppen Hägerstens Botaniska Trädgård bjöds in för att tillsammans med forskare och arkitekter skapa en utställning, performances och samtal kring klimatförändring, självförsörjning, katastrofforskning och människans försök att kontrollera naturen.

Detaljer

Datum

13 oktober

Tid

18:00 - 19:30

  • Tidigare evenemang

    Denna aktivitet/seminarium har redan ägt rum.

Plats

Valhallavägen 79

Stockholm